Lecithin adalah bahan waxy yang terdapat dalam semua sel-sel tubuh dan dalam pelbagai makanan.
Ia terdiri daripada dua vitamin B:
- Phosphatidyl choline dan phospatidyl inositol, dan
- asid amino methionine.
Lecithin adalah sangat penting untuk badan:
- 30% terdiri untuk otak, dan
- 70% daripada lemak hati terdiri daripada lecithin.
Fungsi Lecithin
1. Membantu pengangkutan lemak di seluruh badan dan, dengan kolesterol, menghasilkan hempedu.
2. Ia juga mempunyai kemampuan mengemulsikan yang luar biasa.
3. Membantu untuk mengurangkan batu karang kecil
4. Mengurangkan saiz zarah lemak dalam darah
5. Mengurangkan paras kolesterol yang lebih rendah
6. Mencegah arthrosclerosis
Lecithin dianggap sebagai 'makanan otak' kerana kolin bahannya ditukar ke otak kepada neurotransmitter, meningkatkan fungsi mental dan ingatan. Tambahan lecithin boleh berguna kepada orang yang terlibat dalam kerja mental.
Amtara sumber semula jadi lecithin semulajadi adalah:
- Minyak sayur-sayuran segar yang tidak ditapis
- kuning telur
- kacang
- benih dan kacang soya
Dalam industri makanan, lecithin soya digunakan secara meluas sebagai pengemulsi yang tidak ternilai (E322) dalam makanan seperti coklat, coklat, ais krim dan pencuci mulut. Lecithin mengurangkan ketegangan permukaan air dalam makanan ini, membolehkan minyak dan lemak bergabung dengan air. Dalam marjerin, ia menghalang kebocoran air dan dalam roti ia digunakan untuk meningkatkan jumlah roti, melembutkan kerak dan memanjangkan jangka hayat.
SHAKLEE PRODUCT: Lecithin
Untuk Info dan Order:
019 - 8622336 (Siti Halimatussaadiah Othman)
Your Certified Shaklee Product Consultant
COD Papar to Kota Kinabalu
Pengeposan ke seluruh Malaysia
No comments:
Post a Comment